08 December 2011

Spec komputer sama tapi kenapa harga berbezaSebenarnya spec ni memang sama dan harganya pun patutnya sama pada mata kasar kita. cuba perhatikan pada tanda garis di gambar diatas aku telah gariskan menunjukkan bahawa sebenar terdapat perbezaan yang ketara dimana ramai pelanggan tidak tahu.
Pada harga RM 1,100.00 menggunakan Keyboard, Mouse dan Motherboard yang lebih berkualiti dan dijamin tahan lasak berbanding pada harga RM 950.00 kerana kerap berlaku kerosakan pada Keyboard ada huruf tidak berfungsi setelah digunakan beberapa bulan, kerosakan pada mouse kerap berlaku pada klik.

Motherboard pula setelah beberapa bulan digunakan mungkin setahun labih ada beberapa kerosakan pada USB port dibelakang tak berfungsi, konflik masa install software part part tertentu dan kadang kala screen biru slot ram bermasalah serta hang.

Jadi jangan kerana spec nampak sama tapi harga berbeza kita kata owner ni nak untung banyak. oh itu salah kita kena pandai menilai sesuatu barang dengan lebih teliti dan kena banyakkan bertanya apa yang hendak kita beli.

No comments:

Post a Comment