25 January 2012

korang minat tak berniaga??? tapi berniaga apa ye???

katakanlah korang diberi peluang untuk berniaga, perniagaan macam mana yang korang pilih yang besar - besar kah, yang sedang - sedang kah atau yang kecil - kecil kah...

sekarang ni dah jadi trend sambil bekerjakan buat free lance (part time) ada yang berniaga minyak wangi, kerepek, kain tudung yang jadi stokis yang jadi Agen insurans macam - macam lagi lah...

agak - agaknyelah kan berapa modal yang korang berani letakkan dalam perniagaan free lance korang ni. rm500 atau rm1000 atau rm2000 atau rm5000.

23 January 2012

Cuba gagal, cuba lagi gagal & gagal lagi???

korang pernah berniaga besar - besar atau kecik - kecik. maksudnya berniaga dengan modal yang besar atau berniaga dengan modal yang kecil tapi akhirnya kecundang juga. perniagaan yang tak sampai setahun terpaksa ditutup tak sempat nak bernafas setahun,apa punca nya??

aku nak tanya korang ni guna modal pinjaman atau guna "bootstrap" (modal sendiri).hmmm aku percaya mejoriti kita menggunakan pinjaman tak kira lah dari mana untuk memulakan perniagaan. ok kenapa boleh kecundang dalam satu satu perniagaan?

07 January 2012

---> wOw baNyaKnye DuIt daLaM ASB TaHun Ni <---

---banyak ke duitnye--- aku punya duit dalam ASB tak banyak ciput jer..... alahai macam mana nak penuhkan duit dalam ASB aku ni ek*** Korang dah kemas kini buku pelaburan ASB mesti banyakkan??? berkelip -kelip mata tengok nombor dalam buku tu.~~~~kenapa tak banyak ke duit dalam buku.... tak apa sekurang - kurangnya ada juga duit faedah dari pelaburan korang walaupun sikit~~~~ini bermakna korang dah berjaya melabur daripada meleburkan duit korang dari tak tentu hala.

06 January 2012

- oRaNg KaTa ciNtA itU ceLiK-

---->>> best sangatlah lah tu <<<<--- kalau asik nak bercintun je boleh fokus pada kerja ke*****  bestnye bercinta ini dunia aku yang punya hohoho ............. tapikan kalu putus cinta best tak, aku rasa tak best tapi seronok kot kalu putus cinta^^^^ kenapa seronok sebab hati sakit dan dapat patah hati agaknye??? kadang kadang pengajaran boleh dibawa sebagai pembelajaran ye tak******** perbetulkan apa yang silap, perbaiki apa salah, curahkan rasa sayang pada diri baru orang sayang kita!!!!!!!