25 December 2013

Agihan ASB bagi tahun 2014 7.7%



Pnb telah mengumumkan agihan pendapatan untuk asnb sebnyak 7.7sen Dan bonus 1.0sen.

Ada penyusutan pada faedah Dan juga bonus berbanding tahun 2013.

25 October 2013

Maybank2u segala urusan di online!!!

Topik Kali ini mengenai urusan melalui online...:-)


sekarang ni semua dah serba canggih, tak ada yang tak canggihkan di hujung jari je. tapi apakah sistem online ini bagus untuk kita!!! hmmm. ya pada aku ia sangat2 bagus untuk memudahkankan urusan harian malalui bank online terutama Maybank2u sebab aku menggunakan untuk segala urusan.

cuma disini yang paling penting sekali soal keselamatan wang kita didalam akaun,... kenapa!!!
1.password kita perlu dijaga dengan rapi
2.transfer wang kita ke mana nilai ditentukan dengan betul
3.segala urusan harus diteliti sebaik yang mungkin, jagan sampai tersilap anda yang terganga nanti.
4.berhati-hati dalam urusan online jangan mudah percaya
5.logout password selepas selesai digunakan walaupun ada system outo logout dalam masa beberapa minit yang disediakan oleh maybank2u.


Cukupkah Wang Persaraan Anda!!!

 Hmmm topik hari ini berkaitan dengan kewangan... :-)

rasanya semua orang mempunyai wang persaraan untuk dimasa tua nanti bukan... persoalannya adakah mencukupi wang persaraan kita apabila sampai masa nanti atau lebih jelas diusia mencecah 55 tahun nanti!!!
tak kiralah tabungan kewangan dari KWSP, ASB, Tabung haji, Mutual atau Simpanan sendiri...

kebanyakan daripada kita kurang menitik beratkan hal-hal untuk masa jangka panjang dan lebih memikirkan dalam jangka masa pendek sahaja. terlalu banyak berbelanja tanpa ada perancangan kewangan yang baik...

simpanlah wang anda seawal yang mungkin.-- simpanlah wang ada sebanyak yang mungkin,-- rancanglah wang persaraan anda sebaik yang mungkin,-- andai kata umur sudah menjangkau 30 tahun masih belum lambat lagi. kerana ada lebih kurang 24 tahun lagi untuk simpanan persaraan...

pada aku nilai wang persaraan yang sihat RM 200,000.00 dan keatas... :-)


18 September 2013

Agihan PNB AS1M 6.70sen


Baru baru ini PNB mengumumkan Agihan Pendapatan AS1M 6.70sen. kenaikan 0.10 sen sebelumnya 6.60 sen. sesiapa yang ada buku pelaburan tu kemas kinilah untuk mendapatkan dividen untuk tahun ini.. Banyak dilabur banyaklah hasil dituai nanti..

Kl Ganster 2 Kena Ciplak


Baru baru ni kita didengarkan dan dihebohkan filem anak bos Datuk yusuf haslam kena Ciplak!!! adoi adoi apa nak jadi dah industri kita ni... Apa komen Shamsul yusop agaknyee..mesti kecewalah kan hasil usaha dengan geng produksi selama ini dah kena sabotaj oleh pihak tertentu sebelum tarikh pelancaran....

/// apa apa pun jagan putus asa rezeki dari Allah ada sebab dan akibat jadi begini kan///